Wachtwoord kwijt |
Gebruikersnaam    Wachtwoord      Onthouden    
Artikelen: Anja behaald diploma Freestyle Basisinstructeur niveau 1 - HSF de Morraruters
Anja behaald diploma Freestyle Basisinstructeur niveau 1

Het Freestyle trainings-systeem richt zich in eerste instantie op het rijden. Het systeem kent 3 trainingsvormen die vanaf de grond worden uitgevoerd. Deze trainingsvormen ondersteunen het uiteindelijke doel: verantwoord en vakkundig paardrijden.

  1. Loswerken
    Dit is de eerste trainingsvorm waarbij het paard geheel los loopt in een afgesloten vierkante ruimte. In het loswerken staat, in eerste instantie, de ontwikkeling van de ruiter voorop. Zo leerdt de ruiter zijn/haar lichaam effectief te gebruiken in de communicatie naar het paard toe. Er wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke reacties van paarden op positie, beweging en houding. Binnen het loswerken bestaan veel technieken die we allemaal geven door middel van lichaamstaal. Voor de duidelijkheid naar het paard toe is het van groot belang dat er geen tegenstrijdige signalen worden afgegeven.Het paard bepaalt of de ruiter duidelijk is en zal dat laten zien door de controle over richting en snelheid (tempo) aan de ruiter te geven. Op deze manier stelt het paard zich dienstbaar en medewerkzaam op.

 

  1. Grondwerk

Onder grondwerk verstaan we, binnen het Freestyle-systeem, al het werk aan de hand door middel van een Freestyle halster en een Leadrope. In dit onderdeel krijgen we voor het eerst te maken met het fenomeen ‘wijken voor druk’ in combinatie met de ‘tegengestelde reflex’. Omdat de druk fysiek wordt gebruikt zullen de meeste paarden van nature juist tegen deze druk in bewegen. Uiteindelijk leren we paarden om voor deze druk te wijken, de ruiter leert de druk effectief te gebruiken en te doseren.Grondwerk gebruiken we in de omgang met onze paarden de hele dag door. Lopen met het paard van A naar B, stil staan bij het opstijgen, trailerladen, longeren, de hoefsmid, tandarts en dierenarts. Bewustwording hiervan zal de ruiter helpen een betere band te scheppen met het paard.

 

  1. Dubbele lange lijnen

Het werken aan de Dubbele lange Lijnen (DLL) is de belangrijke schakel tussen het werken op de grond en het rijden. Daar, waar we in de vorige twee werkvormen vooral bezig zijn met het proces, de communicatie en het leervermogen, gaan we in het werken aan de DLL voor het eerst bezig met het verbeteren (veranderen) van het paard. Het paard leert vanuit zijn eigen gevoel voor (natuurlijke) balans een geheel nieuwe vorm van balans namelijk de rijtypische balans. Het paard zal hiervoor moeten veranderen in zijn manier van bewegen om zowel verticaal als horizontaal een evenwichtige houding te vinden, die we tijdens het rijden nodig hebben.

Bij interesse en of vragen kun je contact opnemen. 
Anja Kuipers mobiel:06-41213070